• Möte med en björn

    Vad kan den här björnen tänka på? Undersöker den himlen, eller har den kanske sett en hök eller en korp på trädets högsta grenar? Arola, Suomussalmi

  • Sent på kvällen springer en av björnarna iväg med hög hastighet. Det är troligt att den större björnhannen som syns på avstånd skrämde den. Vild brunbjörn, Kuhmo.

  • På den här björnskådarplatsen kan en björn komma så nära som ett par meter från fotograferingsstugan. Det finns dock ingen anledning till rädsla, eftersom björnarna aldrig kommer tillräckligt nära för att röra vid stugan. Vild brunbjörn, Kuhmo.

  • Björnen kliver förbi björnfotograferingsstugan i Kuhmo, nära Finlands östra gräns. Doften från människorna i stugan stiger upp genom skorstenen, björnarna kan därför inte känna lukten och blir inte rädda. Viiksimo, Kuhmo

  • De här två skojarna kan mycket väl vara syskon – eller bara mycket goda vänner. De gillar verkligen att leka tillsammans. Viiksimo, Kuhmo.

  • Björnarnas parningstid är i början av juni. Björnhannarna följer efter honorna tills de blir utmattade. Arola, Suomussalmi

  • Vi rekommenderar

    Du kanske också gillar dessa artiklar:

    • Kvarkens skärgård

      Kvarkens skärgård

      Kvarkenområdets snabba landhöjning i västra Finland vid Vasa har hamnat på världsarvslistan UNESCO World Nature Heritage.

    • Helsingfors nattliv 5×5

      Helsingfors nattliv 5×5

      Den kompakta staden Helsingfors har ett flertal barer och klubbar att välja mellan. Välj din egen favorit och förbered dig på att bege dig ut i det finska nattlivet.

    • Förälskad i finsk design

      Förälskad i finsk design

      Finsk design är inte något man bara ser – det är något man upplever. Det är ett sätt att leva som man inte stöter på någon annanstans.

    • I wish I was
      in Finland

      – Jag önskar jag vore i Finland- Läs de allra senaste uppdateringarna på vår Facebook sida.

Möte med en björn

Brunbjörnen är ett stort djur vars blotta storlek väcker förundran. I själva verket är den emellertid en blygsam varelse som till varje pris undviker kontakt med människor.

Brunbjörnen (Ursus arctos) är Europas största rovdjur och Finlands nationaldjur. En fullvuxen hane kan väga upp till 300 kg.

För de gamla finländarna var detta ett fruktat, heligt och högt värderat djur. Björnarnas höga status i Finland märks av det faktum att det finns över 200 olika namn för dessa djurarter i finska språket.

Under hösten förbereder den allätande björnen sig för vinteridet genom att till exempel äta bär. Björnar går i ide i sina bon mellan september och mars och vaknar upp från sin vintriga tupplur mellan mars och maj.

De största björnpopulationerna finns i östra Finland och i Lappland. De syns emellertid regelbundet även i andra delar av Finland. I själva verket kan de hittas i alla delar av Finland, förutom på Åland.

Finland